Zelf compassie

Zelfcompassie is een belangrijke sleutel in de weg naar een goede en gezonde relatie met voeding. Hieronder valt vermogen om neutraal naar je eigen handelen te kunnen kijken.

Je mag uiteraard best kritisch naar jezelf kijken maar kijk met een open blik en zonder gelijk conclusies te trekken. Een oordeel hangen aan je handelen is niet nodig. Wees hierbij mild. Wanneer je dat doet geef je jezelf de ruimte om emoties te ervaren en te voelen. Om te begrijpen waarom je bepaalde dingen doet. Je

Wanneer je je bijvoorbeeld voorgenomen hebt om een paar kilo te verliezen door tussendoortjes over te slaan en alleen “gezond” te eten. Na vier dagen goed door te zijn gekomen kan je de zak chips in de kast echter niet meer negeren en neem je jezelf voor een klein handje te nemen. Je eet echter de gehele zak in een mum van tijd schoon leeg. Zonder zelfcompassie bestempel je jezelf gelijk als loser. Als iemand zonder ruggengraat omdat het je weer eens niet gelukt is om je goede voornemens vol te houden. Het geeft een deuk in je eigenwaarde omdat een goed voornemen weer eens niet gelukt is. Je voelt je vervolgens rot met een flinke deuk in je eigenwaarde.

Met zelfcompassie veroordeel je jezelf niet. Je geeft jezelf de ruimte om te onderzoeken waarom je deze keus hebt gemaakt Door te onderzoeken kan je jezelf begrijpen en in de toekomst een andere keuze maken. In dit geval zou het wellicht gekomen zijn door de restricties die je jezelf hebt opgelegd. En kan je daar vervolgens je plan op aanpassen. Je voelt je daarna niet rot maar ervaart het als leermoment.

Door de zelfcompassie haak je niet af maar maak je de kans om te bereiken wat je wil vele malen groter.

Wat je hierin kan helpen:

  • Gedachtes ombuigen.

In plaats van gedachten zoals: “Wat ben ik een mislukkeling en ik faal keer op keer” geef je jezelf de ruimte. Je verruilt ze door gedachten zoals: “Het is pittig en het gaat niet altijd zoals ik wil.” Je neemt vervolgens een onderzoekende houding an om uit te vinden wat je in de weg staat en waarom je dat doet. Daardoor kan je patronen en gewoontes herkennen en eventueel ombuigen. Ook maakt het dat je jezelf de tijd geeft om te ontdekken wat voor jou wel en niet werkt.

  • Gedachtes herkennen maar niet erkennen

Wanneer er gedachten opdoemen die veroordelend zijn erken je dat ze er zijn. Je beseft je echter dat het slechts gedachtes zijn, aannames: geen waarheid. Je bent geen mislukkeling.

  • Beseffen dat het behalen van doelen een proces is

Wanneer je streeft naar een bepaald punt zoals in dit geval een paar kilo verliezen omdat het beter is voor je gezondheid dat is het komen tot een duurzame een proces wat tijd nodig heeft en wat gaat met vallen en opstaan. Door te vallen leer je en kan je er uiteindelijk een verandering van maken die je je eigen hebt gemaakt.

  • Onthouden dat het niet perfect en foutloos hoeft en kan

We gaan vaak voor een 10. Alles daaronder wordt beschouwd als falen. Besef je even dat dat niet haalbaar is en dat wanneer je streeft naar perfectie, de kans dat je gaat falen 99,9% is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven